Gülleci bulamacı, kükürt ve kireç karşımından elde edilen çözeltiye verilen isimdir. Güllüce bulamacı, kaliforniya bulamacı, kireçli kükürt, kalsiyum polisülfit, lime sulfur olarak da isimlendirilir.
Kullanım alanı oldukça geniştir. İnteksisit (böcek öldürücü), Akarisit (örümcek v.b. öldürücü), Fungisit (mantar öldürücü) etkisi olduğu bilinmektedir.
Bulamacın etkili olduğu zararlı ve hastalıklar:
- Zeytinde pamuklu bit
- Domateste külleme, kurşuni küf ve yaprak küfü, bakteriyel yanıklık
- Domates ve ayvada bakteriyel yanıklık
- Tüm kabuklu bitler
- Tüm pamuk zararlıları
- Bağda mildiyo (pronoz hastalığı)
- Bağ uyuzu
- Elma-Armut kara leke
- Şeftalide yaprak kıvırcıklığı
- Asmada ölü kol hastalığı ve külleme
Hazırlanışı:
Gerekli Malzemeler :
- 3 kg kükürt
- 1,5 kg sönmemiş kireç veya 3 kg sönmüş kireç
- 10 lt su
- 15-20 Lt lik fıçı / bidon
- Karıştırmak için tahta
Not: Sağlığınız ve güvenliğiniz için mutlaka eldiven, gözlük ve maske kullanmanızı tavsiye ederiz.
- Bidona 5 lt su konur ve sonra 1,5 kg kireç katılır. Kireç sönene kadar (10 dk) karıştırılır.
- 5 lt daha su eklenir. 3 kg kükürt katılır. 2-3 dk karıştırdıktan sonra altına ateş yakılıp kaynatılır.
(Kaynama sırasında köpürür ve kabarır. Karıştırmaya devam edilir. Taşarsa ocaktan kısa süreliğine indirilir ya da altına bir teneke konur kaynamaya devam edilir. Isınan karışım yaklaşık 1 saat sonra daha koyu bir renk alır. Dibe çökme yapmaması için 4-5 dk ara ile karıştırmaya devam edilir. Su yüzeyinde ince bir köpük tabakası kalıncaya kadar toplamda 1,5 saat kadar kaynatma sürer. Karışım koyu kırmızı bir renk ve alır ve keskin bir koku yayar.) - Sonra ateşten indirilir ve köpükleri süzülüp soğumaya bırakılır.
- 6-8 saat kadar dinlenen bulamacın sıvısı dipteki tortuya dokunmadan süzülerek alınır.
- Süzülen karışım plastik şişe veya bidonlara aktarılır.
- Farklı dönemlerde %0,8 ila %2 oranlarında su ile seyreltilip bitkilere püskürtülerek uygulanır.
- Dipte kalan tortu sulandırılarak ağaçların gövdelerine sürülür ya da toprağa karıştırılır. Ağaç gövdesindeki yaralara ve kök hastalıklarına fayda sağlayabilir. Bidonun dibinde kalan kükürt ve kireç tortusu alınmazsa tenekenin tabanını eritir.
Kullanımı:
Aralık ayında yaprağını döken meyve ağaçlarında uygulanmaya başlanabilir. Bu dönemde yapılan uygulama, ağaçlarda hastalıklarla, zararlılarla ve az da olsa don zararına karşı mücadelede etkili olmaktadır. Ayrıca bulamacı hazırladıktan sonra dibinde kalan tortunun ağacın bedenine sürülmesi, koruyucu etki sağlar. Gövdeye sürülen tortunun, salyangoz ve sümüklü böcek gibi zararlılarda etkili olduğu görüşmüştür. İlkbahar ve yaz aylarında ise, ağaç gövdesinin zararlılardan ve güneş ışınlarından korunmasına etki eder.
Kış aylarında (Aralık ayında) soğuk bölgelerde, 100 lt su ile 3 lt karışım; Şubat-Mart ayları arasında çiçeklenme öncesi ikinci uygulamada 100 lt su ile 1.5 lt karışım, Mart- Nisan aylarında 100 lt su ile 1 lt karışım kullanılabilir. Kokusu kötüdür. Ağaçlarda meyve varken uygulama yapılması tavsiye edilmez.
Uyarılar:
- Elde edilen sıvı kalsiyum polisülfürdür. pH değeri 10 un üzerinde olup, oldukça alkalidir. Sıvılaşan kükürt bulaşıcılık kazanmıştır, döküldüğü yerde leke bırakır.
- Su ile %1-2,5 oranında seyreltilip asidik olmayan tüm bileşiklerle kullanılabilir. Bordo bulamacı ile karıştırılmamalıdır.
- Kokusu kötüdür. Ağaçlarda meyve varken uygulama yapılması tavsiye edilmez.
- Toprak pH seviyesini ayarlamada kullanılmaz.
- Raf ömrü 2-3 yıldır.
- Yukarıda anlatılan bilgiler Tarım Bakanlığı tarafından onaylı bilgiler değildir. Ürün; ilaç veya gübre sınıfında değildir. Tarım Bakanlığından ruhsatı yoktur. Halk arasında yapılan ve kullanılan bir üründür.
- Kullanmadan önce mutlaka il/ilçe tarım müdürlüklerine, ziraat odalarına veya bir ziraat mühendisine danışılmalıdır.
Pdf dosyasını aşağıdan telefon, tablet veya bilgisayarınıza indirebilirsiniz.